Το World of Volvo είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο από ξύλο Henning Larsen

0
Το World of Volvo είναι ένα εντυπωσιακό σχέδιο από ξύλο Henning Larsen

Ο Henning Larsen σχεδίασε μια ξύλινη δομή που ονομάζεται World of Volvo, ένα μέρος συνάντησης για τις σουηδικές μάρκες Volvo Cars και Volvo Group στο Γκέτεμποργκ. Το κτίριο διαθέτει σκανδιναβικό στιλ που αντλεί από το τοπίο, το περιβάλλον και τις παραδόσεις.

Συνεχίστε την ανάγνωση παρακάτω

Τα επιλεγμένα βίντεό μας

Ένα περίπτερο μπροστά από ένα ξύλινο κτίριο

«Αυτό το έργο είναι απίστευτα ιδιαίτερο για εμάς», δήλωσε ο Soren Ollgaard, διευθυντής σχεδιασμού στο Henning Larsen. «Με τη βαθιά σύνδεσή του με τη Σκανδιναβία, από τα τοπία της μέχρι την αρχιτεκτονική της παράδοση, η World of Volvo μας έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη βαθιά σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και φυσικού περιβάλλοντος».

Σχετικά: Ο Χένινγκ Λάρσεν αποκαλύπτει σχέδια για την πρώτη κοινότητα της Κοπεγχάγης που αποτελείται από ξύλο

Οι σχεδιαστές επιλέχθηκαν με διαγωνισμό συνέντευξης το 2018. Το νικητήριο σχέδιο του Henning Larsen κέρδισε το κέντρο εμπειρίας 22.000 τετραγωνικών μέτρων. Το World of Volvo θα βρίσκεται στη συνοικία Εκδηλώσεων του Γκέτεμπεργκ, η οποία φιλοξενεί πολλά από τα πάρκα, τα μουσεία και τους χώρους διασκέδασης της πόλης. Το έργο ανοίγει στους επισκέπτες το 2024.

Εσωτερικό ξύλινης κατασκευής με λευκή σκάλα

Το World of Volvo αναφέρεται στη φύση μέσω των τοξωτών κλαδιών του και του σχεδίου του θόλου οροφής. Ακολουθεί την έννοια ενός βουνού και ενός δέντρου, που αντιπροσωπεύουν το θεμέλιο και το τοπίο του κτιρίου. Εν τω μεταξύ, το γύρω τοπίο καλύπτεται από λουλούδια και αυτοφυή φυτά. Είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε βραχώδεις εκβολές και μονοπάτια. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσουν το τοπίο, αλλά ενθαρρύνονται να μην αφήσουν κανένα ίχνος.

Μια ξύλινη κατασκευή με περίπτερο και χώρο λιμνούλας που την περικλείει

Επιπλέον, το World of Volvo βρίσκεται κατά μήκος του Molndalsan, που συνδέεται με έναν πεζόδρομο που ακολουθεί την όχθη αυτού του ρέματος μέχρι το Γκέτεμποργκ. Η τοποθέτηση πρασίνου γύρω από το ποτάμι ήταν σκόπιμη. Χρησιμεύει για να συνδεθεί με τον φυσικό χώρο και να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο κατά μήκος κοντινών μονοπατιών και γεφυρών που συνδέονται με το κέντρο της πόλης. Επιπλέον, το κτίριο χτίστηκε γύρω από τη σουηδική ιδέα του „Allemansratten“, το ενδιαφέρον για τη φύση και τους άλλους ανθρώπους.

Μια κατασκευή που φωτίζεται τη νύχτα με τα σκαλιά έχει φώτα από κάτω

Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση στην κατασκευή ξυλείας. Ως εκ τούτου, αυτό το κτίριο είναι κατασκευασμένο από ξυλεία glulam, ένα προϊόν ξύλου κατασκευασμένο από στρώματα ξυλείας κολλημένα με κόλλα. Κατασκευή ελεγχόμενη από υπολογιστή κόβει τα κολλημένα κομμάτια με υψηλή ακρίβεια. Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι είναι κρυμμένοι μέσα στα ξύλινα κομμάτια για πρόσθετη ακαμψία και οι πλάκες δαπέδου είναι κατασκευασμένες από CLT τοπικής προέλευσης ή ξυλεία με σταυρωτά φύλλα.

+ Χένινγκ Λάρσεν

Εικόνες από τον Henning Larsen και Kvant1

Schreibe einen Kommentar